Başöğretmenlik ilk ne zaman çıktı?
Uzman öğretmen ve okul müdürü alımı sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2006 yılında yapıldı. İlk ve son kez yapılan bu sınavla öğretmenlerin bir kısmı uzman öğretmen ve okul müdürü oldu.
Başöğretmen ünvanı ne zaman verildi?
Köy, kasaba, şehir ayırt etmeksizin yeni alfabeyi tanıttı. Ülkenin daha da gelişmesi için öğretmen yetiştirmeye büyük önem veren Atatürk’e 24 Kasım 1928’de başöğretmen ünvanı verildi. Büyük liderin doğumunun 100. yılı olan 1981’den bu yana Öğretmenler Günü ülke genelinde 24 Kasım’da kutlanıyor.
İlk Başöğretmen kimdir?
Bu okullarda ilk kez Mustafa Kemal Atatürk 11 Kasım 1928’de kalemi eline aldı ve halka yeni Türk harflerini öğretmeye koyuldu. O gün Mustafa Kemal Atatürk’e “müdür” ünvanı verildi. Mustafa Kemal 24 Kasım 1928’de “rektör” ünvanını aldı ve tarihe “rektör” olarak geçti.
Başöğretmen sıfatını kim verdi?
Atatürk’e 1981 yılında Kenan Evren tarafından “Müdür” ünvanı verilmiş ve o tarihten bu yana her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Başöğretmenlikte 10 yıl şartı kalktı mı?
Ayrıca müdür ünvanı için “uzman öğretmen olarak 10 yıl bekleme” şartını da kaldırıyoruz. Çalışmamızı tamamladık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacağız. Tüm öğretmenlerimizi tebrik ediyoruz.
20 yılını dolduran öğretmen başöğretmen olabilir mi?
Buna göre, 20 yıllık mesleki deneyime sahip öğretmenler okul müdürü oluyor. Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun “Geçici Madde 3” teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Buna göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde olan öğretmenler, 20 yıllık mesleki deneyimi tamamlamaları halinde doğrudan okul müdürü unvanı için başvuruda bulunabiliyorlar.
Ataturke Başöğretmen unvanı hangi devrimin sonunda verildi?
Millet Mektepleri’nin açılmasının ardından Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e Millet Mektepleri Müdürü ünvanını vermiş ve Mustafa Kemal Atatürk de 24 Kasım 1928’de bu ünvanı kabul ettiğini bildirmiştir.
Türkiye’de Öğretmenler Günü ne zaman kutlanmaya başlandı?
Türkiye’deki tarihi, Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitime ve mesleğe verdiği öneme dayanır. “Türkiye’de Öğretmenler Günü ne zaman?” sorusu aklınıza gelebilir. Bu özel gün Türkiye’de her yıl 24 Kasım’da kutlanır. 1981’de 24 Kasım resmi olarak Öğretmenler Günü olarak ilan edildi.
24 Kasım 1928’de ne oldu?
Atatürk’ün Milli Okullar’ın başöğretmenliğine atanması (24 Kasım 1928) eğitim ve kültür hayatımızda yeni bir dönemin başlangıcını teşkil etti.
Başöğretmenlik ünvanını kim verdi?
Bakanlar Kurulu tarafından Atatürk’e verilen “Rektör” ünvanının Milli Eğitim Bakanlığı Okul Yönetmeliği ile resmiyet kazandığı “24 Kasım”, 1981 yılından bu yana “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmakta ve her yıl öğretmenlerin toplumdaki yeri, rolü ve öneminin değerlendirilmesi için iyi bir fırsat olmaktadır.
24 Kasım Öğretmenler Günü nereden çıktı?
Bu güzel günü kutlamamızın önemli ve özel bir nedeni var. Bu özel gün aslında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928’de milli okulların müdürü olarak kabul edilmesinin yıldönümüdür. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümünden bu yana her 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
Başöğretmen unvanı nasıl alınır?
Okul müdürü unvanını alabilmek için önce 10 yıl kadrolu öğretmen olarak çalışmış, ardından 10 yıl uzman öğretmen olarak çalışmış olmanız gerekir. Bu unvanı alabilmek için en az 20 yıllık mesleki deneyime sahip olmanız gerekir.
Başöğretmen maaş farkı ne kadar?
14 günlük maaş farkı yarından itibaren yatırılacak. 14 günlük maaş farkı yaklaşık olarak şu şekilde olacak: 👉🏼Yeni başlayan öğretmen: 3.200 TL 👉🏼Deneyimli öğretmen: 3.900 TL 👉🏼Müdür: 4.200 TL maaş farkı alacak.
Atatürk’ün başöğretmenlik unvanı ne zaman kabul edilmiştir?
24 Kasım 1928’de millet okulları açıldı ve Mustafa Kemal Atatürk “rektör” unvanını aldı.
Atatürk Başöğretmen midir?
KARA TAHTA BAŞINDA ÖĞRETMENLİK “Benim asıl kişiliğim öğretmenliğimdir; “Ben milletimin öğretmeniyim… Cumhurbaşkanı olmasaydım, maarif vekili olmak isterdim…” diyen Atatürk, 24 Kasım 1928’de milletin okullarının başına getirildi.
Öğretmenlik ilk ne zaman yapıldı?
Öğretmenlik konusunda, 13 Mart 1924 tarihli 439 sayılı “Orta Öğretim Öğretmenleri Kanunu” çıkarıldı. Bu kanun, öğretmenlik mesleğini “Devletin genel hizmetleri çerçevesinde eğitim ve öğretim sağlamakla yükümlü bir meslek” haline getirdi ve onu üç seviyeye ayırdı: ilkokul, ortaokul ve lise.
Atatürk’e başöğretmen unvanı hangi devrimin sonunda verildi?
Millet Mektepleri’nin açılmasının ardından Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e Millet Mektepleri Müdürü ünvanını vermiş ve Mustafa Kemal Atatürk de 24 Kasım 1928’de bu ünvanı kabul ettiğini bildirmiştir.
230 bin öğretmen ne zaman başöğretmen olacak?
Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlüğe girdiğinde, 20 yıl kıdeme sahip 230 bin öğretmen “okul müdürü” unvanına başvurabilecek.
Başöğretmenlik kaç yıla düştü?
*Yasanın son taslağından sonra bu süre tekrar 10 yıla çıkarıldı. Burada da başöğretmenlik görevi için uzman öğretmen olarak hizmet süresi ilk taslakta 8 yıldı. Bu tekrar 10 yıla çıkarıldı.